4 nápady na zimní svatby!

Svatba v zimě, dřív něco úplně normálního, v posledních letech docela unikát. Jak ji udělat skvělou?

 
 
 
  1. Romantická svatba na horách

Středně velká svatba okolo 20-50 lidí, romantické místo na samotě, klidný statek nebo rovnou horská chata

Blízko přírody, někde na horách, sníh, dřevo, vůně svařáku, pohodlný svetříky, venku zebe mráz, uvnitř je krásně teplo od krbu, svatba trochu venku, trochu uvnitř, každý si najde to svoje. Romantický obřad s krásnou zimní výzdobou. Na oběd něco sezónního, na pití místo ledových drinků raději grog a svařák, večer nějaká dobrá muzika a tancování dlouho do noci. Jestli se to o půlnoci zvrhne v koulovačku a stavění sněhuláků, to už se uvidí…

Přesně takovou romantickou svatbu jsem fotil v únoru na Samsaře, podívejte:

http://malinaphoto.cz/svatba/zimni-svatba-statek-samsara

Nebo tady v Beskydech v Rekovicích těsně před Vánoci:

https://malinaphoto.cz/svatba/zima-beskydy-2021-rekovice

 

https://www.perkypugfilms.com/

 

2. Malá svatba jen se svědky

Jen vy dva a svědci, nebo nejbližší rodina, dohromady pod 10 lidí. Centrum města, nebo divoká příroda.

Nikdo neříká, že na svatbě musí být hosté, když chcete být sami. Je to vaše věc, vaše přání, váš den!

Takhle malou zimní svatbu můžete udělat doslova kdekoliv a den strávit úplně jakkoliv. Co se třeba celý den válet ve wellness, nebo vyrazit na zajímavý výlet, nebo přidat nějaký adrenalinový zážitek? Obřad udělat na nějakém unikátním místě, nebo klidně jen na radnici, nebo někde kde to prostě máte fakt hodně rádi. Oběd si dát ve skvělé restauraci, kde ani nebudou vědět, že je to svatba, večer zapadnout do oblíbeného baru, nebo zpátky do zimního wellness a prostě se flákat v sauně a skákat do sněhu :)

Pro ukázku tu mám dvě alba, první není svatba, ale jen focení pro inspiraci, jak by taková malá svatba v centru města klidně mohla vypadat. Druhé je potom malá rodinná svatba ve skleníku, což by i v zimě mohla být zajímavá varianta:

http://malinaphoto.cz/blog/jak-udelat-malou-svatbu-bez-lidi-editorial

http://malinaphoto.cz/svatba/svatba-jen-se-svedky-ve-skleniku

 

3. Velká párty

Větší svatba 50-150 lidí, prostorný hotel nebo nějaký svatební prostor s výborným servisem

Zimní svatbu snadno vyřešíte i tak, že zůstanete celý den uvnitř. Pak to chce hlavně příjemný a prostorný interiér, kde se budou všichni cítit dobře, budou mít příležitost najít si i nějaké klidně zákoutí a bude tam servis, který se o vás báječně postará. Podle počasí pak obřad může být venku v parčíku, venku na terase, nebo třeba i uvnitř v pěkném sále, nebo na velké půdě apod. Samozřejmě taky v kostele, nebo v nějaké zajímavé historické budově, případně i v industriálním prostoru, pokud ale budete přejíždět, doporučil bych ať je všechno hezky poblíž a v případě špatného počasí nemáte velké potíže s auty.

Inspirovat se můžete třeba u této moderní svatby v centru Prahy v Loftu Bubny. Velký dobře členitý vnitřní prostor a několik unikátních nápadů:

https://malinaphoto.cz/svatba/loft-bubny-praha-svatba

 

4. Zimní svatba ve vinném sklepě

Menší nebo střední svatba 30-60 lidí, větší vinařství se sklepem zařízeným na celodenní posezení s vytápěním

Jste uvnitř a je vám úplně jedno jak je venku, nemáte ani okna abyste měli možnost nějak řešit venkovní počasí. Dáte si fajn jídlo, ochutnáte skvělá vína a popovídáte si s lidmi, které máte rádi. Zatímco v létě se dají ve sklepech dělat i hodně velké svatby, protože lidi se pak částečně rozutečou po venku, v zimě bych byl opatrný a nenacpal vnitřní prostor k prasknutí. V největších sklepech může být pohodlně i kolem stovky lidí, ale fakt jen v těch největších.

Ty větší vinařství najdete třeba tady:

http://www.vinarsky-dum-dominant.cz/

https://www.vinarstviukaplicky.cz/

https://www.vinarstvinosreti.cz/


Podle mě je zimní svatba skvělý nápad. Hned z několika důvodů…

  1. V létě je hodně svateb, v zimě jich je málo. V zimě se vám zřejmě nestane, že někdo z hostů má za sebou 3 svatební víkendy v řadě a další 3 ho čekají. Nestane se taky, že by někdo z kamarádů nemohl přijít, protože musí jít na svatbu jinému kamarádovi.

  2. Svatební místa i ostatní dodavatelé jako catering, dorty, švadleny, fotografové, kameramani, kapely mají víc volných termínů a naplánovat svatbu tedy bude jednodušší a svobodnější. Možná i levnější. Jsou například místa, kde v zimě bude cena za pronájem i poloviční oproti letní sezóně. Já například od listopadu do února neúčtuju náklady na dopravu. Chci za vámi do hor!

  3. Zima lidi spojuje, drží víc pohromadě, nikde moc necourají, udržují kolektiv a svatba má takovou útulnější atmosféru. Tohle platí i pro podzimní svatby v dešti!

  4. Není vedro. Nikdo vám neomdlí vedrem, nerozteče se vám dort ani makeup.

  5. I v poledne je příjemné světlo, které vám bude slušet. Hodně to pomůže nejen portrétům, ale i reportáži z obřadu, oproti ostrému letnímu polednímu slunci.

Nevýhody? Neuděláte letní garden párty, nikdo asi nebude posedávat na trávě, ani se koupat v bazénku, možná bude potřeba hledat kompromisy u svatebních šatů, pár lidí asi bude remcat a taky dny jsou kratší což musí ovlivnit harmonogram.

Jednoduše pokud vás zima baví, běžte do toho. Případně pokud chcete třeba stihnout svatbu před porodem miminka, zimní svatby se vůbec nebojte, je spousta možností jak si ji udělat krásnou.

 

Pojďme

nějakou krásnou zimní svatbu společně naplánovat!